A teázás elragadó művészete: decemberi teázásra fel!

A téli, hűvösebb időjárás beköszöntével egyre gyakrabban érezhetjük úgy, hogy el vagyunk keseredve és egyfajta mélabússág uralkodik el rajtunk. Attól még, mert a hőmérő kevesebbet mutat, mint azt eddig megszoktuk, nem kell szomorú depresszióba esnünk!

Kedvderítő gyanánt temérdek lehetőség szóba jöhet, azonban az egészségre káros mértéktelen csokoládézás, chipsezés és tartósítószeres öröm helyett inkább egy sokkal lélekemelőbb és hangulatosabb endorfin forrásra hívnám fel a figyelmed: a teázásra!

Társalgás valakivel egy bájos kis csészével a kezedben, miközben a forrón simogató folyékony önbizalom és törődés átjárja a testedet és a lelkedet is. Ugye máris jobban érzed magad, pusztán attól, hogy elképzelted az adott helyzetet?

Mindannyian nyugalomra, harmóniára és valamilyen különlegesen utánozhatatlan békére vágyunk. Teljesen mindegy, hogy milyen személyiségtípussal rendelkezzünk, nők legyünk vagy éppen férfiak, a rendszeresen beiktatott, hosszútávú teázás kiegyensúlyozottá és boldogabbá tesz. Bárhol is élvezd az ínycsiklandó teafüvek jótékony hatását, a végeredmény minden esetben ugyanaz lesz: felfrissülés és egyfajta felüdülés érzet!

Érdekességek a teázás hagyományáról

Biztosan Te is számos legendát és mítoszt ismersz a teázás hagyományairól, azonban a legelfogadottabb tény mind közül bizonyítottan az, hogy a teát már a régebbi korokban is orvosságként használták. Sokunk számára elképzelhetetlennek tűnik a mai világban, hogy egy-egy komolyabb megbetegedésnél gyógynövényes teákat vagy akár homeopátiás szereket használva gyógyuljunk meg. Pedig régebben ezek a csodás növények és a belőlük készített teakészítmények valóban különleges, jótékony hatással voltak a különféle bajokra.

Egyes mondák úgy tartják, hogy Buddha fedezte fel a teát, amikor meditálás közben a vízzel teli csészéjébe egy tealevél hullott. Ehhez hasonló történet kering Sen Nung kínai császárról is, aki időszámításunk előtt 2737ben fedezte fel a teázás intézményét. A legenda szerint forró ivóvizébe tealevelek hullottak. Természetesen a császár megízlelve ezt az édesen csábító, forró italt, egyből beleszeretett.

Ha a valós tényekre szeretnénk alapozni a teázással kapcsolatos tudásunkat, akkor nem árt megjegyezni, hogy elsőként Kínából és Japánból importáltak teákat. Ekkor a fogyasztása még nem terjedt el annyira széles körben, mint a következő évtizedek során.

A tea leveleket gyakran kenyérrel fogyasztották, hiszen ekkor még nem ismerték rendeltetésének főbb célját, a teázásról magáról pedig vajmi keveset vagy szinte semmit sem tudtak. Az 1600-as évektől kezdődően pedig a kávéházaknak és az első cikkeknek köszönhetően a teázás hagyománya elterjedt Európában is. Természetesen ahány kultúra, annyi féle teázási szokás létezik, melyek az idő előrehaladtával sokat változtak és alakultak.

A legelragadóbb belvárosi teaházak Budapesten

A következőkben egy kis listát hozok nektek az általam kedvelt, talán legnépszerűbbnek számító budapesti teázókról.

Kapcsolódjatok ki egy forró ital kíséretében, miközben hagyjátok a lelketeknek, hogy új szárnyakra kaphasson!

1. Vörös Oroszlán Teaház

Cím: 1061 Budapest, Jókai tér 8.

Az első helyen egy gyönyörű kávéház szerepel, ahol a vendég kis szeparék közül választva a párjával vagy éppen a barátaival elvonulhat a világ elől egy kicsit. Romantikus hangulatú, több fős kis helyiségek állnak a rendelkezésünkre, ha szeretnénk meghitté tenni az első teázós élményünket.

A Shopba látogatva pedig minden értelmet nyer és új megvilágításba kerül, amit eddig a teákról és a teázás földöntúli élményéről valaha is gondoltunk.

2. 1000TEA Teabolt és Teaház

Cím: 1056 Budapest, Váci utca 65.

Misztikus, egyedi hangulatú kis enteriőr, számos tea fajta és nagyon közvetlen kiszolgálás. Bújj el a sarokba, ha éppen úgy tartja kedved és szakadj ki a szürke hétköznapokból!

3. Sirius Teaház

Cím: 1088 Budapest, Bródy Sándor utca 13.

A vendég közel 80 féle teából választhat, megkóstolhatja közép-amerikai kávéból készült, különleges kávékat. Mindezt teheti dohányzó, illetve nem dohányzó környezetben, széken, sámlin, párnán ülve, vagy kellemesen elheveredve valamelyik galérián.

Lélekmelengető decembert kívánok ezekkel a csodás teaházakkal!

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük