A tolerancia, elfogadás és a sokszínűség különleges varázsa: ilyen csodás volt az Emberi Értékek Díjátadó Gálája

Tolerancia. Elfogadás. Együttérzés. Empátia. Segítőkészség. Sokszínűség és egyediség.

A fent olvasott kifejezések a mai világban ismeretlenek és sokak számára idegenek. Milyen érzés egy ilyen valóságban és jelenben élni? Őszintén megmondom: szörnyű! Közönyös és rosszindulatú, gonosz emberek úton-útfélen, akik kirekesztik a társadalomból a bármiben is másabb, bátrabb, különlegesebb egyéneket.

Mindezek ellenére most arra kérnélek, hogy nemtől, politikai nézőponttól, bőrszíntől és társadalombeli hovatartozástól függetlenül képzelj el egy olyan világot, ahol a kedvesség és az elfogadás dominál. Ez egy olyan univerzum, ahol bárki és bármi lehetsz. Nem kell menekülnöd, nem kell engedélyt kérned vagy éppen bújkálnod.

Április 15-én, szombaton végre én is részese lehettem mindennek. Felszálltam egy nagy, kényelmes és csodálatos hajóra, ahol a szívem megtelt hálával és szeretettel. Emberek vettek körül, akikkel végre jól éreztem magam. Végre nem néztek ki a szőke fürtjeim és a sokak számára talán túlságosan is feltűnő öltözködésem miatt. Együtt utaztunk a tolerancia és az élhető mindennapok óceánján, én pedig azt éreztem, hogy sosem akarok leszállni erről a hajóról.

Megkönnyebbülés lett úrrá rajtam ezen a napon? Béke és büszkeség? Nem is tudom szavakba önteni. Még a leírtaknál is több volt, amit az Emberi Értékek Díjátadó Gálájának fedélzetén éreztem. Ebben a rendezvényben éppen az volt a csodás, hogy egy hatalmas emberi érték előtt tisztelgett, miközben felhívta a figyelmet egy még fontosabb dologra: a toleranciára!

A Ferencvárosi Művelődési Házban helyet kapó gálaeseményen csodálatos, nagylelkű és hihetetlenül értékes emberek vettek részt. Számomra pedig igazán megtisztelő volt, hogy fiatal korom ellenére én is a díjazottak közé léphettem és a színpadon pár mondat erejéig megköszönhettem azt, amit régen még nem kellett díjazni: az emberséges viselkedést és a mások iránti tanúsított tiszteletet és elfogadást!

A két műsorvezetővel szeretném kezdeni, akik emberfeletti munkát végeztek az est során: Amanda Elstak és Krsják Attila a teljes gála ideje alatt szórakoztattak minket, miközben fontos dolgokra hívták fel a figyelmet. Profizmusuk és humoruk még a legfásultabb arcokra is mosolyt varázsolt, a vastaps pedig sosem maradhatott el. Mindenkit egyenlő mértékben tapsolt meg a közönség, varázslatos pillanatoknak lehettünk szem és fültanúi.

A díjazottak, ahogyan a sztárfellépők, énekes és táncosok is, egytől egyig kiemelkedő és odaadó emberek voltak, akik meghatottan vették a kezükbe ezt a megtisztelő elismerést. Orvosok, cégvezetők, ügyvédek, írók, civil szervezeti segítők, énekesek, közgazdászok, sztárfellépők. Kedves és drága emberek, akik mindig mások boldogulását tették a sajátjuk elé. Olyan emberek, akikből még több kellene ebbe a zord és sokszor cudar valóságba.

A 2022-es és 2023-as díjazottak nevének teljes listáját az alábbi linkre kattintva lehet elérni, érdemes elolvasni, kiket ért idén a megtiszteltetés: https://www.facebook.com/events/5693474350671851

A rendezvényen nem volt helye politikai állásfoglalásnak és maximálisan az egymás iránti elfogadásra és az emberi értékekre fókuszált a teljes gála. Egy dolgot pedig biztosan állíthatok: a Magyar Tolerancia Egyesület szó szerint a munkáját végzi, ráadásul erőn felül fáradozik azon, hogy ezt az országot és ezt a világot szebbé, elfogadóbbá és élhetőbbé tegye!

Mindenkinek azt kívánom, hogy legalább életében egyszer legyen lehetősége részt venni egy ilyen szeretetteljes, elfogadó rendezvényen, ahol az emberek arcán őszinte mosolyt fedezhet fel!

Legközelebb, amikor szánakozò pillantást vetsz egy másik emberre, aki bármiben is másabb, furcsább, nem mindennapibb vagy éppen érdekesebb, mint te, gondolkozz el! Vajon nem benned van a hiba?

Fogadjuk el egymást olyannak, amilyenek vagyunk! Legyünk büszkék a tehetségekre, és az ellehetetlenítésük helyett emeljük fel őket a magasba, mert megérdemlik!

Tiszta szívemből kívánom, hogy egyszer egy olyan világban éljünk, ahol nincsen szükség ilyesféle díjakra, mert az emberi értékek és a tolerancia magától értetődő tény, nem pedig különleges adottság!

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük