Dorian Gray arcképe: az örök szépség súlyos ára

Dressed in wedding clothes romantic zombie man.

„A külcsín nem minden. A belbecs az, ami igazán számít.”

Örök érvényű igazság mindkét mondat, azonban bennem egy kérdés azért mégis csak felvetődik:

Vajon tényleg így is gondoljuk? Netán csak azért hangoztatjuk annyiszor és írjuk az éppen aktuálisan beállított Facebook profilképünk alá, mert trendinek számít a kifejezés és ellensúlyozhatjuk vele a túl tökéletesre sikerült, narancsbőrt elsimító nadrágos, push-up melltartós, extrán megretusált, kacsaszájjal csücsörítős képeinket? Esetleg fennállhat még az a lehetőség is, hogy valóban komolyan gondoljuk. Megpróbálok őszintén hinni benne, hogy a legtöbben az utóbbit választjátok.

Nem vagyok örökös kételkedő, azonban a 21.század érdektelensége és a szépség felé támasztott irreális elvárások miatt néha elbizonytalanodom. Az internet és a közösségi média különböző platformjai sokszor manipulálnak minket. Gyönyörű, fiatal, egyedi nőket kergetnek kétségek közé, azt sugallva, hogy nem elég pusztán helyes kis pofival vagy bájos kisugárzással rendelkezniük.

Ha igazán érvényesülni akarnak és le szeretnének tenni valamit az asztalra, akkor azt csakis a szépségükkel, a fenékig érő hajukkal és a testükkel képesek elérni. Hamis illúziókba menekülnek és innentől minden egyes napjukat a kinézetük feltuningolásával fogják tölteni.

A legnagyobb problémának és egyben az első számú forrásának mégis azt látom, hogy az egész őrlődés és frusztrálódás az önelfogadás teljes hiányából, az öregedéstől való félelemből és a valódi szépség fogalmáról való kevés ismeretből fakad.

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük