Nosztalgiázz az elbűvölő 20-as évekkel! – divatos kisokos 1920-ból

A divat olyan, mint egy szatén köntös. Selymesen lágy, csábító. Olyan, akár egy pillangó szárnyai. Könnyed, elbűvölő, ugyanakkor nélkülözhetetlen, ha szárnyalni szeretnénk. Számos divatdiktátor és divatikon próbálta már megfogalmazni az öltözködés és az elegancia mibenlétét. Egy dolog biztos: ahány ember, annyiféle nézőpont és stílus létezik. 

Ahhoz, hogy pontosan körbe tudjuk járni az öltözködés terén olyan fontos szerepet játszó és sokszor kérdéses vitakört, az elegáns és divatos ruhák mibenlétét, elsőként vessük bele magunkat a divatról és a stílusról alkotott nézőpontokba. Egy nagy divatikont invitálok most képzeletbeli interjúra, mégpedig a csillogó 20-as évekből. Hiszen ki más szeme által kerülhetnénk közelebb a nagybetűs, kifinomult eleganciához és a korszak stílusához, ha nem Coco Chaneléval?

Neked mi jut elsőre eszedbe a Chanel szóról? Egy bájos hölgy, lehengerlő stlíusérzékkel megáldva? Netán a legújabb, hőn áhított Chanel  N°5 parfüm, amely a világ legnépszerűbb illatává avanzsálódott hosszú évek alatt? Gyöngy ékszerek és irigylésre méltó, mindig tökéletesen beállított frizura? Vagy éppen azoknak a sorába tartozol, akik a Chanel szót pusztán a fellengzős divattal és csupán egy márkával azonosítják? 

Bármilyen nézőponttal is rendelkezz, biztos vagyok benne, hogy az első dolog, ami eszedbe fog jutni a Chanel szóról, az a határtalan stílusérzék. Bárki bármit mond, egy valami örökérvényű: a letisztult stílusa és az általa megteremtett divat.

Érdekességek a divat nagyasszonyáról:

Coco Chanel 1928-ban Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel francia divattervező, a Chanel divatház alapítója.  A  haute couture, a francia elegancia és a 20. század divatjának egyik legkiemelkedőbb képviselője. Szimbólum, maga a könnyed báj és a felszabadultság különleges elegye. Egy igazi jelenség. A 20-as évek egyik nagy egyénisége.

Ismertetőjegyeivé és egyben védjegyeivé váltak a következő motívumok: fekete orrú cipők, tweed anyagból készített kosztüm, kamélia virág és a soros gyöngyökből készült káprázatos kosztümékszerek. Minden nő nagy kedvence és elengedhetetlen ruhadarabja a Chanel által meghonosított és divatba hozott rövid kis szoknya és a „kis fekete ruha”. 

Elhíresült mondatai mind a mai napig érvényben lévő nagy igazságokat rejtenek magukban a stílussal és a divattal kapcsolatosan, amelyből minden nő társunk erőt meríthet. Coco mondatai tele vannak sugárzó erővel és még a nehezebb pillanatokban is mankóként szolgálnak az öltözködés terén elbizonytalanodott nők számára. Szemezgessetek most kicsit Ti is az alábbi, örökérvényű, öltözködéssel kapcsolatos igazságokból. 

„A divat egy szórakoztató ötlet, ami azonnal megsemmisíti önmagát. A stílus azonban akkor is megmarad, ha közben esetleg megújul.”

„A divat első számú parancsa, hogy érezzük jól magunkat a viselt ruhában. Nincs stílustalanabb nő annál, aki bizonytalannak érzi magát a ruhájában.”

„Mindenki röhögött az öltözködési stílusomon, de ebben rejlett a sikerem titka. Más voltam.”

„A divat változik. A stílus örök.”

Nagy változások a világban és a divatban

1920 bizony a nagy változások éve volt, hiszen ekkor abszolút feje tetejére állt az odáig megszokott világ. Pillanatok alatt fenekestül felfordult minden, a bizonytalanság pedig a divatra is kihatással volt. Átalakította, felkorbácsolta és teljes mértékben felülmúlta az átlagost. Érthető módon a háború után egyre többen vágyakoztak a szabadság édes ízére, a felhőtlen boldogságra. 

Ezen felül a hölgyek igyekeztek minél nagyobb társadalmi szerepvállalást betölteni, amely érthető módon az öltözködésükre és a divatra is kihatással volt.  Miben volt ez a stílus más, mint az eddigiek? A 20-as évek öltözködésének és preferált ruhadarabjainak legfőbb célja a korábbi évek női ideáljaival való teljes szakítás volt.  A korábban nőiesnek és szexinek vélt idomoknak búcsút intettek a kor hölgyei, helyette pedig a vékony csípő, hosszú lábak és vonalak kerültek a fókuszba. 

A mai világunkban talán furcsának és kissé elképzelhetetlennek tűnhet, de ebben a korszakban a stílusosabb hölgyek inkább a férfiasabb darabokat részesítették előnyben. Az igazán divatos nők kifejezetten nadrágokban jártak, egész életstílusukat és hozzáállásukat áthatotta a szabad szellem. Nem mondtak nemet semmilyen könnyed élvezetre, bátran vetették bele magukat a szerelembe és nem filozofáltak és gyötrődtek annyit, mint manapság sokan tesszük. Ez a nyugodt, szabad hozzáállás a 20-as évek egyik fő védjegyévé vált. Hatalmas előrelépést jelentett az a tény is, hogy a hölgyek számára már engedélyezett volt férfiak nélkül is megjelenni társas rendezvényeken, kedvükre szórakozhattak a helyi klubokban és társas összejöveteleken.

Most pedig egy kis betekintés következik a 20-as évek tipikus, elragadó öltözködési irányzataiba! Az olvasás során erős vágyakozás és nosztalgikus érzet léphet fel, amelyet pár szem csokoládéval és a Nagy Gatsby című filmmel tudunk enyhíteni. Adjuk át magunkat 1920 pezsdítő korszakának!

A hölgyek nagy kedvencei -avagy ezek voltak a 20-as évek elmaradhatatlan kellékei

Ahogy korábban írtam, a hölgyek ebben az időszakban előszeretettel léptek ki a komfortzónájukból és a határozottabb, férfiasabb megjelenés érdekében bármit bevetettek. Ennek a stílusnak az egyik fő záloga nem más volt, mint a mellek leszorítása. Ezt míderrel érték él. Szabásvonalak terén a bővebb, lezserebb vonalak kerültek előtérbe. Ezek nagy előnye volt, hogy a már előnytelennek és stílustalannak tartott nőiességet abszolút elfedte. A csípő és a derék láttatása már nem volt divat. Az idáig kellemetlen és kényelmetlen fűzők és hatalmas abroncsok kora pedig végérvényesen leáldozott.

A lazább, könnyedebb anyagokban a nők szabadabbnak, légiesebbnek érezhették magukat, nem voltak többé korlátok közé kényszerítve. Éppen ezért a 20-as években nagy népszerűségnek örvendett a női öltöny, a laza szmokingok és a könnyű, jól szellőző anyagok. Ezt az új, kifejezetten nőknek tervezett divatirányzatot pedig graconne-nak nevezték.

Nemcsak a szoknyák lettek rövidebbek az évek előrehaladtával, de a smink, frizura és a cipő viselet is 360 fokos fordulatot vett. A hölgyek elkápráztatták, sokszor egyenesen megdöbbentették a férfiakat. Merész, bevállalós évek következtek a divat történelmében.

Little party never killed nobody: divatozz Gatsby módra!

Édesen habzó pezsgők, kivágott hátú ruhák tömkelege, szecessziós jelmezek látástól vakulásig, felhőtlen partikedv és merész fejpántok sora. Bizonyára mindannyiunk számára ismerősen cseng a Nagy Gatsby című film, amely tökéletesen mutatja be a 20-as évek méltán híres, csillogó korszakát. A filmben feltűnő ruhaköltemények és a merész, szabad életstílus ösztönzőleg hat ránk, nézőkre. Bárhányszor nézzük végig a filmet, folyamatosan az az érzésünk van, mintha már jártunk volna ebben a korban. Az édes déja vu pedig nem is lehet véletlen, hiszen mindannyiunkban ott él ez a megfékezhetetlen, már-már őrült temperamentumosság, a szabadság ízére való szomjazás. 

A divat nagy csodálói számára kötelező a Nagy Gatsby könyv és film változata is, hiszen ennél korhűbben egy mű sem mutatta még be a 20-as évek valódi arcát és természetesen sugárzó báját. Krinolin helyett előkerült a bustle ruha, később pedig a századforduló új divatja került terítékre.

Mondd meg, milyen frizura tetszik, én pedig elmondom, ki vagy!

A nőies, lágyan leomló, hosszú hajzuhatagokat a 20-as években felváltotta a trendi, rövidre vágott, szimmetrikus bubi frizura. Természetesen ,mint mindig, kivételek és egyéniségek ebben a korban is akadtak. Ők nem voltak hajlandóan megválni dús hajkoronájuktól, sajnálták volna levágatni, azonban a társadalmi elvárásoknak és a kor nagy divatjának meg szerettek volna felelni. Éppen ezért eltűzték a hajukat, kontyba kötötték a hatalmas hajtömegüket és végig azt a látszatot keltették, hogy rövid frizurával rendelkeznek. 

Az igazán jó smink öltöztet!

Egy merész, lázadó korszakban, amikor a nők végre megmutathatták erejüket és függetlenségüket, a smink is egyfajta kifejezőeszközként funkcionált. Mindez idáig a smink, mint szépészeti „művelet”, nem szerepelt igazán a nők szótárában. A 20-as évek beköszöntével egyre több hölgy bontakozott ki, elkezdték használni a pirosítót, néhányan még a szemöldöküket és a szempillájukat is megfestették. A füstös smink és az élénk, feltűnő rúzs azonban inkább a filmvásznakról köszönt vissza, mintsem a dolgos hétköznapokból.

Cipőből sosem lehet elég!

Mi, nők cipők és táskák nélkül teljesen el vagyunk veszve. Ez a 20-as években sem volt másképp, éppen ezért talán nem is meglepő, hogy sok hölgy a cipőjével mutatta meg, hogy milyen családból, társadalmi körből származik. Eleinte a hegyesebb orrú cipők voltak divatban, majd az évek előrehaladtával egyre inkább a lekerekítettebbek nyertek teret. Nagy névnek számított ebben a korban a Richard F. Outcault karikatúrista illusztrációin megjelenő Mary Jane cipő. Ez a cipő a hírhedt karikatúrista ismert hősnőinek a lábait ékesítette.

Az elegancia és a kifinomult báj forrása: kalapok minden mennyiségben

Manapság már nem annyira divat és megszokott a kalapviselet, mint ebben az időszakban volt. A nagy karimás, elegáns kalapok, az ikonikusnak számító Cloché-kalap és azok az őrültnek ható, de nagyon különleges rojtos és lefelé lógó fejpántok bizony a 20-as évek meghatározó elemei közé tartoztak.

Remélem ezzel a kis divat összefoglalóval meghoztam a kedveteket egy kis Gatsby stílusú, felhőtlen partihoz!

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük