Pompás rózsakert a 22. kerületben: Vigyázzunk természeti kincseinkre!

Szépek vagytok, de üresek. Nem lehet meghalni értetek. Persze egy akármilyen járókelő az én rózsámra is azt mondhatná, hogy ugyanolyan, mint ti. Holott az az igazság, hogy ő egymaga többet ér, mint ti valamennyien, mert ő az, akit öntözgettem. Mert ő az, akire burát tettem. Mert ő az, akit szélfogó mögött óvtam. Mert róla öldöstem le a hernyókat (kivéve azt a kettőt-hármat, a lepkék miatt). Mert őt hallottam panaszkodni meg dicsekedni, sőt néha hallgatni is. Mert ő az én rózsám.”

(Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg)

Virágzó, illatos, ezer és ezer csodálatos, a szivárvány különböző színeiben pompázó rózsa tekinthető meg a 22.kerületi rózsakertben.

Több mint ötven évvel ezelőtt Márk Gergely megálmodta és létrehozta Európa akkor második legnagyobbjának számító rozáriumát a Tétényi fennsíkon. Az ott található 2740 rózsafajtából mára 1300 maradt, bár még így is 8000 tő virágzik a Camponával szemben lévő területen.

A rózsák között vannak olyanok is, amelyek még az 1848-as évekből maradtak fent, és azóta a rózsakert ékességei, amelyeknek értéke felbecsülhetetlen számunkra. Én nemrég voltam ezen a gyönyörű helyen és varázslatosak voltak a rózsák. Télen is romantikus érzés kilátogatni ide, miközben elmerülünk a legbensőbb gondolatainkban.

Sokan nem is sejtik, de évekkel ezelőtt sajnos nagy veszélyben volt a rózsakert. Mára már úgy néz ki, hogy sikerült megmenteni és megóvni a természet gyönyörű kincseit, éppen ezért most titeket is arra buzdítanálak, hogy töltsetek itt minél több időt, ha tehetitek!

Látogassatok el erre a mesés helyre és pihenjetek meg a hűs fák árnyékában, nyáron pedig piknikezzetek a rózsák között. A kertben egy aranyos kis pavilon is megtalálható, ahol kedvetekre hűsölhettek a tavaszias idő beköszöntével.

Ha a szívetekre hallgattok és átadjátok magatokat a gyermeki éneteknek, elképzelhető, hogy a végén még a kis herceggel és a vörös rózsájával is megismerkedhettek.

Vigyázzunk értékeinkre, a valódi szépségekre! Maradjon meg a rózsák egyetlen élőhelye, ahol biztonságban lehetnek!

A belépés ingyenes és addig maradsz, ameddig a lelkednek jólesik.

Cím, ahol rátalálsz a rózsákra és a belső nyugalmadra is:

1223. Budatétényi Rózsakert

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük