Ints búcsút a stressznek: extra tippek stresszgombócoknak a vizsgaidőszakra!

Újabb vizsgák, bemagolandó tételek, csikaró hasak és a már ismert kaparó érzet a torkunkban. Gyomorideg? Sokunk számára bizonyára nem ismeretlenek a felsorolt kifejezések. Az egyetemi időszak valóban csoda szép, ekkor kell úgy istenigazából megélnünk minden egyes pillanatot, kiélvezni azt, hogy fiatalok és szabadok vagyunk.

Úgy tűnik ez a bíztató mondat a rokonaink egyik nagy favoritja, hiszen bármilyen nehézség is gördüljön az utunkba, csak ezt tudják szajkózni nekünk. Ugye Neked is ismerős ez a helyzet? Nem is kell válaszolnod, érzem, hogy magadba szálltál és csak úgy pislogsz.

Nem vagyok gondolatolvasó, azt viszont igenis jól tudom mindenféle részletes kutakodás nélkül, hogy a mai egyetemisták és a fiatalabb korosztály bizony sokszor frusztrált és az élete minden, csak nem habos torta. Sajnos sok hallgatónak nem hullik az ölébe az elvonulást biztosító albérlet vagy éppen a félévente fizetendő tandíj. Számos diák vállal extra munkákat, egyszerre akár kettőt-hármat is, csak, hogy építeni tudja a jövőjét és biztos alapokon nyugvó életet biztosíthasson magának. Éppen ezek miatt a legtöbb hallgató egyre többször ideges és frusztrált, az esetek túlnyomó részében pedig nem tudja, hogy mitévő legyen, ha nehezebb napokról van szó.

A következőkben hasznos praktikákkal és kisebb tanácsokkal szeretnék ösztönözni minden vizsgaidőszak előtt álló diákot és hallgatót.

TOP 8 tipp az idegőrlő pillanatok és napok ellen:

Mindannyian emberek vagyunk, tele apró hibákkal. Rengetegszer bizonytalanodunk el, tévedünk valakivel vagy éppen valamivel kapcsolatban, fakadunk sírva egy nehezebb nap vagy pár váratlan extra magánóra után.

Nem vagyunk tökéletesek, ahogyan senki sem a világunkban, azonban folyton magunkat hibáztatni egy nem sikerült vizsga vagy prezentáció miatt nem vezet jó útra. A következő tippekkel a stresszmentesebb és a pihentetőbb mindennapokhoz vezető utat szeretném kikövezni számotokra. Ne őrüljetek bele az idegességbe vagy a stresszbe, hiszen az alábbi tanácsokkal és ötletekkel akár meg is előzhetitek azokat!

1. Tudatosítsd magadban, hogy ki vagy és eddig mit tettél le az asztalra a céljaid érdekében! Vezethetsz kis naplót vagy leírhatod kisebb post-itekre is a legfontosabb gondolataidat azzal kapcsolatosan, hogy ki is vagy Te valójában!

2. Ne hagyd, hogy a hullámok összecsapjanak a fejed felett! Tudatosan alakítsd minden lépésedet, figyelj oda arra, hogy neked mi a jó. Mától legyél a listád élén!

3. Amíg másoktól várod a megoldást a problémádra, addig nem tudsz egyről a kettőre jutni. Állj a sarkadra, döntsd el, hogy mit szeretnél és mindezek tudatában cselekedj!

4.Hagyj időt magadnak a feltöltődésre és a regenerálódásra is! Pihenj, netflixezz kedvedre, olvass a kedvenc könyvedből, vegyél egy forró, habos fürdőt vagy szaunázz! A lényeg? Nincs lényeg, ne töprengj és agyalj, egyszerűen csak engedd el magad!

5. Levendulával az idegőrlő mindennapok ellen! Tárazz be bőségesen levendula párnából, illó olajokból vagy éppen szörpből. Tihanyban például egész évben édes, eredeti levendula termékeket kaphatsz. Ez a csoda növény garantáltan megnyugtat, finom illata pedig pár pillanat alatt a Provence-i, gyönyörűségesen virágzó levendula mezőkre repít! Hagyd magad elvarázsolni és relaxálj!

6. Egy kis csoki sosem árt! Ugye mondanom sem kell, hogy a csokoládé tele van boldogsággal? Elég egy-két kis kocka és máris érezheted, ahogyan endorfin szabadul fel az egész testedben.

Extra tipp: a legmagasabb kakaó tartalmú étcsokit válaszd, az a tuti!

7. Nyugi labdázz és mozogj rengeteget! A kis labda nyomogatásakor végre kiadhatod magadból a benned tomboló feszültséget, akárcsak egy kiadós edzéssel vagy pár óra intenzív biciklizéssel. Sportolásra fel!

8. Mindig hagyj időt magadnak a benned lévő gondolatok és kételyek kielemzésére és a töprengésre is. Úgy érezheted, hogy ezek elhanyagolható, apró kis dolgok csak, de valójában sokkal többek ennél. Ha nem tudsz elengedni egy gondot, az hosszútávon negatív hatással van a lelkedre és a szervezetedre is. Ezt pedig ugye nem szeretnéd? Amennyiben belefáradtál már az állandó idegeskedésbe és önostorozásba, kezdj új lapot a mai nappal!

Sikeres téli vizsgaidőszakot és felkészülést kívánok!

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük