Menő a piacozás: irány Budapest TOP 5 hangulatos kis vására!

Emlékszel még azokra a régi, valóban igazán szép és felhőtlen időkre, amikor még a nagyszüleiddel együtt, kézen fogva sétáltatok Budapest piacainak lenyűgöző vásári forgatagában? Mintha csak tegnap lett volna, igaz? Friss alapanyagok, zöldellő finomságok, ismerős árusok vidám arca és igazi, nagybetűs élet.

E sorok írása közben is érzem a lédús paradicsomok és a nagy melegben szinte üdítően ható, savanyított különlegességek egymásba fonódó illatát, a foszlós kalács puha érintését. Gondolatban már régen messze járok.

A nagypapám őszinte mosolya, a forró, főtt kukorica frissen szálló aromája és Papa meleg, kérges kezének érzete a vállamon teljesen megnyugtat. Egy nehéz, idegességgel teli első gimnáziumi napon vagyok túl. A piac pedig amolyan varázsvilágként hat rám, én pedig elmerülök a nyugalom tengerében.

Bár azok az idők már régen elmúltak, azonban jó tudni, hogy az emlékeket mindig újra elő lehet hívni, a segítségükkel pedig feltöltődhetünk pozitivitással, ha éppen egy nehezebb, stresszesebb élethelyzetben találjuk magunkat.

A piacok a mai, túlságosan is felgyorsult és kissé őrült világunkban már nem töltenek be sajnos olyan jelentős szerepet, mint régebben. Azokról az időkről beszélek, amikor még divat és nem nevetség tárgya volt a szandálzokni, az emberek őszintén érdeklődtek egymás iránt és ezeken a bájos hangulatú kis piacokon ismerkedtek, kötöttek életreszóló barátságokat és kaptak hajba, ha éppen nem tetszett az újonnan kialkudott ár.

Azok a romantikus csókok, titkos kis találkozók, a hentespult felett váltott pajkos pillantások és a félig-meddig komolyan elsuttogott ígéretek. Valódi öröm, mindenféle műmájerkedés nélkül. Hol vannak már ezek a napok? Hol vannak már ezek az évek?

Néha elgondolkodom, hogy ha csak egy napra is, de milyen jó lenne visszamenni az időben és ismét átélni ezeket a megnyugtató pillanatokat. Nem is olyan régen éppen egy nagy tűnődésem és a szokásos “Mihez is kezdjek a jövőben?” nagy filozofálgatásaim közepén tartottam, amikor leesett az a bizonyos tantusz:

Bármikor átélhetem az annyira hiányolt békét és tökéletes harmóniát! Habár a világ megváltozott, sok minden történt azóta, azonban a piacok még mindig léteznek és csakis arra várnak, hogy ellátogatva újra átéljük a gyermeki rácsodálkozás érzését.

Nosztalgiázz , repülj vissza az időben: TOP 5 elbűvölő kis termelői piac Budapesten

Amellett, hogy a kistermelőket támogatjuk, még számos előnye van a piacra járásnak. Megbízható, sokszor ellenőrzött forrásból tudunk gyümölcsöket és akár különböző tejtermékeket is beszerezni. Nem kell attól félnünk, hogy a csirkék, amelyeket ebédre szeretnénk felszolgálni, hormonnal vannak –e teletömve vagy kukoricával? A kistermelők minden kérdésünkre készséggel válaszolnak és ha igazán jó kapcsolatot alakítunk ki velük, akár életünk végéig is együtt tudunk működni velük.

Ragadd meg a környezettudatos kis kosárkádat vagy a vászontáskádat, szakadj ki a hétköznapok szürkeségéből, hagyd magad mögött a mókuskerékszerű életvitelt! Garantálhatom, hogy a következő piacokra ellátogatva előtör majd belőled az a régi lelkesedés, amelyet valószínűleg már nagyon régóta nem tapasztaltál.

Sajnos nagyon sokan még annál a régi, igencsak idejétmúlt általánosításnál vannak leragadva, hogy csakis idős emberek járhatnak a 21.században piacra, ugyanis fiatalként ciki ilyen helyeken mutatkozni, plane még vásárolni is a “kofáktól”. Az idők szerencsére változnak, azonban én úgy látom, hogy sokszor érdemes megállnunk a nagy rohangálásban egy pillanatra és előásni a múltból azt, ami értékes volt.

Akárcsak a régészetben, itt is hasonlóan érdemes eljárni, hiszen sosem tudhatjuk, hogy pontosan milyen kinccsel is találjuk magunkat szembe. Van, ami éppen a múlandóság miatt olyan értékes és érdekes, hogy megéri időt, illetve figyelmet szentelni a megértésére. Számomra pedig a piac pontosan ilyen. Sokak által elfeledett, alulértékelt ,rejtőzködő szépség a régmúlt poros palástjába bugyolálva.

Remélem meghoztam a kedveteket egy kis vásári csellengéshez!

Piacozásra és alkudozásra fel! Az utóbbit azért csak mértékkel!

  1. Czakó Termelői Piac

Cím: 1117 Budapest, Kőrösi József utca 7-9.

Nyitvatartás: szombaton 8-15 óráig.

Még nincsen programod a hétvégére? Akkor ne is keress, ugyanis a Czakó Termelői Piac minden szombaton csak rád vár! A rusztikus hangulatú Czakó Kert különleges miliőben kapott helyet, a Tabán tetején. A termelői finomságok és a stressz nélküli bevásárlás nem álom többé. Az igazi gourmet specialitások iránt rajongók felköthetik a nadrágjukat, hiszen a Czakó Termelői piacon mindig egyedibbnél egyedibb ízvilágú ínyencségek kóstolására van lehetőség. Kiemelkedő kuriózumként szerepelnek a listán a Mátrai Bivalyrezervátum kolbászai, a különleges sajt kreációk és számos utánozhatatlan gourmet termékek, illetve a főzéshez nélkülözhetetlen alapanyagok.

  1. Nagyvásárcsarnok

Cím: Budapest, Vámház krt. 1-3, 1093

Nyitvatartás: vasárnap kivételével mindennap nyitva (általában 6:00-18:00-ig)

Adott egy lenyűgöző épület, amely már első pillantásra magával ragadja a fantáziánkat. Ehhez még hozzáadódik a tökéletes Dunai panorama és a Fővám tér nyüzsgő forgataga. Az óra éppen hogy elüti a delet, mi pedig izgatott lelkesedéssel, kisgyermekek módjára lökjük be a nagy lengőajtókat.

Ez a neogótikus, remekbe szabott épület a hét majdnem minden napján friss finomságokkal, zöldséges standokkal és egyedi ajándékboltokkal várja a vásárlókat, illetve a turistákat.

Érdekesség még, hogy az épület 1897-ben nyitotta meg kapuit, és folyamatosan érkeztek a középen kialakított csatornán a friss termékek, amelyek miatt rengeteg vásárló ide sereglett akár távolabbról is. Amennyiben töltött káposztára vagy valamilyen autentikus magyar ínyencségre vágynánk, ne hagyjuk ki a bevásárló körútunk során a Nagyvásárcsarnok csodálatos piacát.

Extra tipp: Érdemes kipróbálni az emeleten található büféket, ahol hortobágyi palacsintát és a sajtos-tejfölös lángost is kaphatunk. Higgyétek el, itt elképesztően finoman készítik!

  1. Szimplakerti Háztáji Piac

Cím: Budapest, Kazinczy u. 14, 1075

Nyitvatartás: vasárnap 9-14 óráig

A Szimpla szóról elsőként szinte mindenki a romkocsmák bűvös kis világára asszociál, azonban most a piacozást járjuk egy kicsit körbe, amelyhez meglepő módon a Szimpla Háztáji piacnak is igen sok köze van. Ez a különleges hely az első piacok között jött létre és segítségével a fiatalabb generációk is nagy kedvvel vettek részt a vasárnapi piacozásokon. A piacon különféle lekvárokat, zöldségeket, húsokat és egzotikus gyümölcsök közül mazsolázhatunk.

A Szimplakerti Háztáji piac kiemelkedő előnye, hogy sokrétű választékból állíthatjuk össze az ételeinket. Rengeteg árus, hívogató standok, messzire elszálló illatfelhők és temérdek fiatal. A Szimpla a jó társaság és a kiemelkedő ízek helyszíne, így azt ajánlom, hogy Te is látogass el minél előbb, hogy megtapasztalhasd ezt a földöntúli érzetet!

  1. Fehérvári úti piac

Cím: Budapest, Kőrösy József u. 7-9, 1117

Nyitvatartás: vasárnap kivételével minden nap nyitva (6:30-18:00-ig)

Az én személyes kedvencem már ősidők óta a közvetlenül az Allee Bevásárlóközpont mellett helyet foglaló Fehérvári úti piac. Számomra a nosztalgikus kiskori emlékeim tették a kedvencemmé ezt a helyet, éppen ezért Nektek is nyugodt szívvel tudom ajánlani a Fehérvári úti piacot, ha gyönyörű színekben pompázó virágsorokra, finomabbnál finomabb és különleges ízvilágú halakra, gyümölcsökre és zöldségekre vágynátok!

Előnye, hogy teljesen fedett a piactér, így egy kiadósabb nyári zivatar esetén sem kell kétségbe esnünk, hogy honnan szerezzük be a szükséges alapanyagokat.

Extra tipp: Amennyiben halat vagy helyben készült, friss kifőzde jellegű ételekre esne a választásotok, mindenképpen az emeleten található árusoktól vegyetek, ugyanis ott a legfinomabbak a helyben készült ételek és ínyencségek!

  1. Római parti piac

Cím: Budapest, Nánási út 47-49, 1031

Nyitvatartás: szombaton 8-13 óráig

Mit szólnál egy kellemes, üdítő kis sétával egybekötött bevásárláshoz? Mindezt a Duna-parton, hangulatos környezetben, jókora sajtos-tejfölös lángossal a kezedben. Igaz, kicsit autózni kell, ha az ember lánya nem éppen a Római parton lakik, azonban higgyétek el, abszolút megéri azt a plusz utat!

Ilyenkor nyáron vakációs hangulat tör rá az ide látogatókra, hiszen az egész part tele van élettel, nyüzsgéssel és hangos pezsgéssel. Emberek járnak-kelnek mindenütt, a többség kutyát sétáltat vagy kacsát etet és még a kisgyermekes családok is megtalálják a számításaikat ezen a környéken.

A Római parti piacon különleges olajokat, különféle gomba különlegességeket, 100%-os, eredeti termelői gyümölcsleveket és sokszor még vászontáskákat, egyedi ruhákat is találhatunk, ha jókor, jó időben érkezünk. Sokszor nem értek egyet az “Aki korán kel, aranyat lel” kifejezéssel, azonban a Római parti piacra ez a kijelentés teljes mértékben igaz.

Kellemes piacozást kívánok mindenkinek!

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük